Петото издание на Робо Лига България отново събра робо маниаци

 

В събота,25.11.2017 се проведе петото Национално състезание по роботика – Робо Лига България, което отново събра любители и професионалисти от цялата страна на зрелищни Робо надпревари. Десетки отбори участваха с роботите си в категориите: Следене на линия, 3D лабиринт, Свободен стил и Дрон битка.

Всяка година Робо Лига се радва на все повече и повече посетители, но този път броят на малчуганите беше най-голям спрямо изминалите години.

Отбор Bit Electronics отново завоюваха най-много титли с техните пъргави роботи. Русенският отбор за пореден път станаха за пример с разработките си. Те грабнаха първо и второ място в категорият „Следене на линия“ и второ и трето – в „3D лабиринт“.

Възпитаници на Технологическо училище „Електронни системи“, София, пък спечелиха първо място на 3D лабиринт и трето място в категория „Следене на линия“.

В категория „Свободен стил“ бяха представени едни от най-интересните и оригинални роботи. Всички роботи от тази категория имат своя мисия – едни са създадени да ни развеселяват custom writing online и да ни радват с компанията си, други са направени с образователна цел, а трети се грижат за хората и околната среда.

В подкатегория Младши (под 15г.) отбор The Unicorns, от Панагюрище, спечелиха публиката и съдиите с Балончо – роботчето което само прави сапунени мехурчета. На второ място се наредиха децата от „Университет за деца“, София, с проекта им за обучение на начинаещи и деца – Spongybo. Трети станаха отбор Goga, също от София, с техния еко-робот Капачко, който превръща рециклирането в забавна игра.

В подкатегория Старши (над 15г. ) Варненският отбор KIBANDA, изумиха всички с комплексността на своето творение – Piggybot, който пъргаво следеше лазер. Второ място спечелиха пловдивчаните от Kelly onе с робота Кelly, който може да се грижи за домашния уют и сигурност. Трето място бе отсъдено за Робо-ръката на „Университета за деца“.

За пръв път в България се проведе Дрон битка. Drone ARENA построиха първата по рода си светеща писта за микро дронове на няколко нива. Дроновете се състезаваха в три класа: Визуално летене; FPV racing и FPV racing brushless.

Никола Шейтанов стана първенец на „Визуално летене“и финишира на второ място в клас „FPV racing“. На второ място във „Визуално летене“ се класира Иван Джукелов, следван от Мартин Джукелов. Иван Джукелов финишира трети на „FPV racing brushless“. Първи на в клас „FPV racing“ стана Захари Митев, а третото място бе отсъдено на Анна Шейтанова.

За първо място на „FPV racing brushless“ се пребори Дилян Печев, а Кристиян Саралиев си спечели второ място в това състезание.

„Робо Лига България“ се случи за пета година благодарение на генералното спонсорство на „Вистеон Електроникс България“.

Roboleague_2017
« 1 of 2 »

 

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Google PlusVisit Us On Twitter